Igazi francia ragu húsmentesen Széll Tamás receptje alapján -------------------------------- IGAZI FRANCIA RAGU -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 2 babérlevél 2 dl fehérbor 1 dl olívaolaj 1 ek paradicsompüré 20 cm póréhagyma 1 sárgarépa 1 fehérrépa 1 kis zellergumó 2 szál angol zeller 6-7 szem gomba 5-6 fej salottahagyma 8-10 szem koktélparadicsom sütnivaló burgonya 5-6 g fokhagyma 1 citrom kakukkfű petrezselyem snidling ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- vastagfalú, öntöttvas edény melegedni tesz --- zöldségek előkészít burgonya héjastól főz fehérrépa, sárgarépa, póréhagyma karikáz zellergumó kockáz salottahagyma, gomba, fokhagyma félbevág angol zeller 1,5-2 cm-es darabokra vág --- öntöttvas edényben olaj forrósít gyökérzöldségek pirít, sóz zöldségek a saját levükben párolódnak --- bouquet garni: póréhagyma külső levelébe babérlevél, petrezselyz., kakukkfű, citrom héja felteker, spárgával kötöz ne nyíljon ki --- lepirult zöldségekhez hagymák, pár perc pirít gomba, fokhagyma, angol zeller, pirít, sóz, borsoz lefed, paradicsomkonzerv hozzáad, egész összeforgat bouquet garni bele --- 180°C-ra előmelegített sütőbe ~30 percig süt --- főtt burgonya vastag karikákra vág, serpenyőben olajon megpirít kész raguhoz hozzákever --- félbevágott koktélparadics. friss zöldfűszerek bele --- tálalás előtt bouquet garni kivesz --- ragu önmagában vagy tartalmas köretként is fogyasztható --------------------------------