-------------------------------- CSIRKECOMB, birsalmás-narancsos -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 4 db csirkecomb 4 ek étolaj 0.5 tk csípős pirospaprika 1 tk méz 1 tk paradicsompüré 3 db birsalma 2 db narancs 1 db citrom 4 fej vöröshagyma 1 ág rozmaring 3 ág kakukkfű ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- olajba kever: paprika, méz, só, bors paradicsompüré hús szárazra töröl, beken kiolajozott tepsibe tesz --- birsalma gerezdekre vág 1 narancs + citrom (jól megsikál) negyedel hagyma hámoz, negyedel hús mellé tesz 1 narancs leve kifacsar, rálocsol rozmaring, kakukkfű rá --- sütő 220 °C-ra ~40-45 percig süt --- krumplipürével tálal -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- LIBACOMB, birsalmás-gombás -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 4 db nagy libacomb 1 db közepes fej hagyma 1 púpozott evőkanál zsír (ha nincs liba zsír, sertés) 30 dkg csiperkegomba (elhagyható aki nem szereti) 1 db nagy birsalma 2 kis pohár tejföl (~300g) 2 ek liszt só, borsikafű, kömény, kakukkfű, petrezselyemzöld köretnek rizs ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- combok a forgónál kettévág hagyma finomra aprít hússal együtt zsíron megpirít gomba cikkekre vág hozzáad pár percig együtt pirít sóz, lefedve, kis lángon majdnem puhára párol (~1óra) --- vízzel felönt (épp ellepje) birsalma hámoz, kockáz hozzáad, ~5 percig főz --- tejföl, liszt simára kever hozzáad, pár percig főz fűszerez: só, borsikafű, kömény, kakukkfű stb. --- rizzsel tálal -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- SERTÉSCOMB, birsalmás-sütőtökös -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 80 dkg sertéscomb/lapocka 1 fej hagyma 5 dkg dióbél 10 dkg mazsola 20 dkg birsalma 20 dkg sütőtök kakukkfű só, bors ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- hagyma aprít, olajon pirít hús rá, sóz, borsoz kakukkfű, mazsola rá --- durvára vágott dió száraz serpenyőben pirít, hozzáad --- pici víz rá, puhára párol birsalma, sütőtök kockáz, hozzáad lassú tűzön kicsit forral (~3-5 perc) tök, birsalma roppanós maradjon --- sült krumplival, forrón tálal -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- MALACSÜLT, sült birsalma köret -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- bőrös malac ~4 g fokhagyma só, bors, majoranna birsalma ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- hús előző este fűszerez fokhagymával tűzdel, olajoz birsalma kockáz, olajoz hús mellé halmoz 250 fokos sütőbe tol 5-10 percig pirít 150 fokra levesz szép lassan süt ~2 órát (birsalma kivesz, amikor már megpuhult) --- krumplipürét kínálunk hozzá -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- BIRSALMAKRÉMES -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 40 dkg vajas tészta 1 cs tejszínízű pudingpor 2 db birsalma 3 ek barna cukor 1 ek vanília aroma 1 db citrom reszelt héja 1/2 citrom leve (?) 1 db fahéj (esetleg 3 db szegfűszeg) 10 dkg vaj 5 dkg mandulapehely 1 db tojás szóráshoz porcukor ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- vajas tészta kinyújt kisebb lapokra felvág megszurkál, tojással megken mandulapehellyel megszór előmelegített sütőbe tesz 210 fokon 8 perc, hűt --- puding, cukor, tej főz vaj hozzákever, hűt --- birsalma hámoz, kockáz cukorral, fahéjjal puhára párol, hűt, pudinghoz kever (csak a gyümölcsöt) tésztába tölt, porcukor rá -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- --------------------------------