-------------------------------- PIZZA / TÖKI POMPOS -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- pizzatészta kezdőknek 50 dkg liszt 3 dl víz 2 dkg élesztő (pizzákba kevesebb kell) 2 ek olívaolaj 1 tk só pizzatészta a "bátrabbaknak" 55 dkg liszt 3 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 1 dkg szárított kovász 3.5 dl víz 2 dkg élesztő 2 ek olívaolaj 1 tk só a szószokhoz: paradicsomszósz paradicsom tejföl füstölt szalonna hagyma fokhagyma pizza fűszerkeverék + amit akartok (sonka, gomba, spenót...) sajt ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- reggel: liszt + víz összekever lezár, eltesz délutánig (fermentálódik) --- délután: 2 ek olívaolaj, só bele (felfuttatott?) élesztő bele géppel dagaszt a tészta ~1 kg lett, 5 db ~20 dkg-os gombóc belőle letakar, ~1/2 óráig keleszt --- kevés olívaolajba fokhagyma reszel, állni hagy (oldódik) hagyma, szalonna aprít sonka, gomba, olajbogyó aprít sajt reszel --- sütő 200 fokra előmelegít serpenyő betesz, előmelegít (serpenyő vastag aljú, fémnyelű) pizza alja finom ropogósra sül (mintha a pizza a kőre menne) --- megkelt tészta szét huzogat zsírpapírra tesz töki pompos: fokhagymás olívaolajjal megken rá 1 nagy ek tejföl aprított hagyma reszelt sajt rá + szalonna sütőből serpenyő kivesz zsírpapírral tészta rátesz sütőbe ~10-12 percre --- következő pizza megkelt tészta szét huzogat zsírpapírra tesz fokhagymás olívaolajjal megken paradicsomszósz rá pizza fűszerkeverék rá sonka, gomba, olajbogyó rá reszelt sajt rá sütőből serpenyő kivesz zsírpapírral tészta rátesz sütőbe ~10-12 percre --- következő pizza ... --------------------------------