-------------------------------- ******************************** -------------------------------- A legegysz.házi VANÍLIAFAGYI -------------------------------- ******************************** -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 3 dl tejszín 40 dkg édes sűrített tej 1 tk vanília-kivonat ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- tejszín+sűrített tej jól behűt (könnyebb, habosabbra verni) 4-5 perc alatt felver vanília-kivonat hozzá 1-2 percig tovább ver jó habos legyen!!! --- ízesítők bele - vagy nem - (pl. gyümölcs darabok) legalább 6 órára fagyasztóba 3 hónapig elvan a fagyasztóban! -------------------------------- ******************************** -------------------------------- MASCARPONÉS MÁLNAFAGYI -------------------------------- ******************************** -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 30 dkg málna 20 dkg mascarpone 20 dkg sűrített tej 1 rúd vanília 2 dl tejszín ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- málna turmixgépben pépesít átszűr --- krém mascarpone + sűrített tej + vanília kikapart belseje kikever málnapüré is hozzá kever --- tejszín felver 2-3 kanállal a krémhez kever óvatosan többi is beleforgat --- 4-5 órára fagyasztóba tesz --- gombócol, friss málnával, tejszínhabbal tálal -------------------------------- ******************************** -------------------------------- SORBETEK (smarta) -------------------------------- ******************************** -------------------------------- Cukorszirup házilag (smarta) ---------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 100 g cukor 100 g víz (kb. 1,5 dl cukorszirup lesz) ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- 1:1 arányban víz+cukor forral, hűt, üvegben hűtőben tárol hűtőben kb. 2 hétig tárolható -------------------------------- ******************************** -------------------------------- RUMOS-MEGGY/cseresznye sorbet -------------------------------- ******************************** -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 500 g fagyasztott meggy v. cseresznye 0,5 dl cukorszirup 1 kk szegfűszeg 1 tk rum aroma (vagy 0,5 dl rum) ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- minden hozzávalót turmixba mixel, míg homogén állagú fagyi (kés kímélés: előbb apránként, több részletben mixel) tálal -------------------------------- ******************************** -------------------------------- MÁLNÁS-BARACK sorbet (smarta) -------------------------------- ******************************** -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 400 g fagyasztott őszibarack 100 g fagyasztott málna 0,5 dl cukorszirup 6-8 db menta levél ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- cukorszirup (lásd fent) minden a turmixba homogénre mixel -------------------------------- ******************************** -------------------------------- CSOKIFAGYI -------------------------------- ******************************** -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 2 db tojás 4 ek porcukor 2 ek cukrozatlan kakaópor 15 dkg étcsokoládé 2.5 dl habtejszín ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- krém tojások szétválaszt sárgája + cukor fele kikever kakaó is hozzá kever --- 10 dkg étcsokoládé gőz fölött olvaszt, félretesz krémhez ad --- tejszín felver, krémbe forgat tojásfehérje + cukor habosra ver beforgat --- maradék feldarabolt étcsokoládé hozzákever --- legalább 6 órára a fagyasztóba 7,5 dl fagylalt lesz belőle -------------------------------- ******************************** -------------------------------- -------------------------------- ******************************** -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- --------------------------------