https://www.lajosmari.hu/recept/257/borscs--orosz-ceklaleves ------------------------------- BORSCS – orosz céklaleves ------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 300 g marha leveshús 500 g marhacsont 1 babérlevél só, bors 2 g fokhagyma 400 g cékla 1 kis fej hagyma 200 g sárgarépa 100 g petrezselyemgyökér 300 g fehér káposzta 2+2 ek. olaj 1 ek cukor 2 ek paradicsompüré 2 ek citromlé 2 dl tejföl 2 ek liszt 5-6 szál snidling vagy 1-2 szál petrezszöld ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- húst, csont ~1,5 l hideg vízben főni tesz 1 babérlevél só, 6-8 szem bors hagyma, fokhagyma lassú tűzön puhára főz --- cékla, répa vékony csíkokra káposzta apróra kockáz --- forró olajon cékla átforgat cukor, paradicsompüré, néhány csepp citromlé kevés só fedő alatt puhára párol --- másik edényben répafélék, 2-3 perc múlva káposzta, fedő alatt, lassú tűzön puhára párol sóz-borsoz végül céklával összekever --- hús kivesz kockáz leves zöldségekhez szűr tejföl liszttel simára kever leveshez ad, jól összeforral hús beletesz utánasóz, borsoz citromlével savanyít tetejére tejföl, snidling/petrezselyem --- tálal ------------------------------- -------------------------------