------------------------------- VADASMARHA ------------------------------- HOZZÁVALÓK: ----------- 1,5-2 kg hátszín, felsál vagy fehérpecsenye 5 dkg zsír PÁCLÉHEZ 20 dkg répa 20 dkg petrezs.gyökér 1 fej nagyobb hagyma 2-3 babérlevél 10-15 szemesbors egy kanál ecet só !!NEM!! MÁRTÁSHOZ a hússal párolt zöldség 2 dl tejföl mustár citromlé cukor só ZSEMLEGOMBÓCHOZ 4 zsemle 35 dkg finomliszt 2 tojás 2 dl tej/víz 1 csokor petrezs.zöld szalonna só, bors 1 ek olaj ----------- ELKÉSZÍTÉS: ----------- pácol nagyobb darabokban 2-3 napig (tálaláskor szeletel) --- pácléhez zöldség darabol felfőz (10-15 percig) lehűtve a húsra önt !!jól ellepje!! többször megforgat --- hús kiszed, lecsöpögtet sóz, zsíron pirít (fedő nélkül) --- zöldség a pácból ráhalmoz + kevés páclé !!bors, boróka babér NE!! sütőben, fedővel letakarva puhára párol, zsírjára süt melegen tart ----------- MÁRTÁS ----------- hús kiszed zöldség kevés páclével felfőz, ízesít: mustár, citromlé (cukor) mixel tejföl bele (?) ----------- ZSEMLEGOMBÓC ----------- zsemle aprít sütőben megpirít tej rá, kever ~10percig ázzon --- szalonna pirít, kivesz aprított petrezs.zöld zsírba rá zsemlekocka, hűt --- liszt, tojás, víz, 1 ek olaj nokitészta kever zsemlekocka bele kis idő, hogy ázzon a zsemle (összeálljon) --- vizes kézzel gombóccá görget --- sós vízben kifőz kb. 10 perc (kettévág, megnéz) --- szalonnás zsírra viszza --- hús szeletel, mártással, zsemlegombóccal tálal ------------------------------- VADASan készülhet marha, vad, csirke, v. disznó hús is hasonlóan ------------------------------- -------------------------------