----------------------------- SÓSKA (telekesi) ----------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 700 g burgonya 200 g sóska (leveles) 2 evőkanál finomliszt 1 evőkanál rétesliszt 5 dkg zsír só 1 kicsi hagyma 3 g fokhagyma 2 dl tejföl ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- burgonya aprít sós vízben főz rántás: zsíradékon liszt süt hagyma (aprít)bele, süt fokhagyma (aprít) bele, felönt sóska szeletel bele, habar (tejföl+só simára kever + liszt simára kever, temperál) bele 4-5 percig forral ----------------------------- SÓSKAMÁRTÁS (friss sóskából) ----------------------------- hozzávalók / 4 adag ----------- 1 kg friss sóska 4 ek napraforgó olaj 2 evőkanál finomliszt 0.5 l tej só ízlés szerint 3 ek cukor --- elkészítés --- sóska mos, szára!!! kiszed forró olajon párol, míg a leve elfő liszttel megszór kever tejjel felenged sóz, cukroz, felfőz sós vízben főtt krumplival főtt tojással tálal ----------------------------- SÓSKAMÁRTÁS (mélyhűtött) ----------------------------- hozzávalók / 2 adag ----------- 450 g sóska (mélyhűtött) 2 evőkanál finomliszt 5 dkg vaj 1 csipet só 1 dl tej 1 dl főzőtejszín 1 fél citromból nyert citromlé 9 dkg cukor ----------- elkészítés ----------- sóska felolvaszt vaj, liszt, só, tej -> besamelmártás felolvasztott sóska -> (cukor, a citrom, tejszín) összerottyant -----------------------------