------------------- PACALPÖRI ------------------- HOZZÁVALÓK --- 8 kg pacal 8 db köröm 2 kg hagyma 1 fej fokhagyma 1,5 kg zöldpaprika 1 tubus gulyáskrém 1 tubus pirosarany darált paprika só bors köménymag fűszerpaprika ~3/4 kg zsír --- ELKÉSZÍTÉS pacal abál (2x) sok hagymával lestyánnal --- pacal hagyma zöldpaprika aprít --- hagyma pirít köménymag -> zöldpaprika -> piros paprika köröm -> pacal -> -> piros paprika 5-6 órán át főz közben fűszerez --- köménymaggal főtt krumpli tarhonya savanyúság hozzá ------------------- ------------------- https://www.youtube.com/watch?v=hyKhF6qKzj8 Mészi főz ------------------------------ PACALPÖRI (mirelitből) ------------------------------ HOZZÁVALÓK --- 4 adaghoz: 60 dkg abált csíkozott pacal 30 dkg füstölt bordaszél v. bármilyen füstölt hús 1 nagy fej vöröshagyma 1-1 paprika és paradicsom 1 ek fűszerpaprika 4 g fokhagyma 1 tk egész köménymag 4 babérlevél 1 csapott tk majoránna 1 dl vörösbor --- ELKÉSZÍTÉS --- forró vízzel kimos/olvaszt (nem lesz büdös, de 1 kg-ból 60 dkg lesz) --- zsíron hagyma pirít (1/2 kg húshoz 1 nagy hagyma minden pörköltnél) hagymával együtt babérlevél fokhagyma köménymaggal aprít (pici vízzel megszór, tapadós lesz, nem pattog) fűszerpaprika bele kever, felönt pacal, majoránna, füstölt hús (3-fele vág) kömény 2/3-a bele ~2 órát főz utánsóz, ha kell kömény maradéka bele még 1/2 órát főz --- köménymaggal főtt krumpli tarhonya savanyúság hozzá ------------------------------