-------------------------------- KRUMPLIFŐZELÉK FASÍRT Potato thick soup & meatloaf -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- FŐZELÉK 70 dkg krumpli 1 kis fej vöröshagyma 1,5 dl tejföl 1 nagy ek liszt 1-2 babérlevél só, pici ecet FASÍRT 70 dkg darált hús 2 zsemle 1 tojás 1 fej vöröshagyma 4-5 ger. fokhagyma pörköltkocka 1 lapos ek fűszerpaprika só, bors ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- FŐZELÉK krumpli szeletel kevés vízben főz (ellepje) vöröshagyma egészben 1-2 babérlevél bele ~10-15 percig főz (megszúr - puha legyen) --- tejfölös habarás: tejfölbe kis só, jól kikever liszt bele, jól kikever hőkiegyenlítéssel (apránként a forró léből hozzáad, kever, hozzáad, kever, míg meleg lesz) főzelékbe önt kever, összefőz ~5 perc --- FASÍRT HOZZÁ zsemle kis darabokra áztat félig! kinyom (én felkockázom, kis tejet locsolok rá, nyomkodom, szétoszoljon benne a tej = nem áztatom csak félig) --- hagyma aprít, süt fokhagyma a forró hagymába belenyom (pörköltkocka beleaprít) kever, lehűt --- húsba zsemle, nyers tojás, hagyma, fűszerpaprika, bors jó fűszeresre (majdnem kolbász) kever, keveset! gyúr (ne legyen szétmázgálva) --- rudakat v. lapos zsemléket formáz, zsm-be forgat sütőben (serpenyőben) süt 180 fok ~1/2 óra -------------------------------- -------------------------------- POTATO THICK SOUP & MEATLOAF -------------------------------- INGREDIENTS ----------- For thick soup: 700 g potato 200 ml sour cream 1 tablespoon flour per each liter of water 1 onion 1-2 bay leaves Salt For meatloaf: 900 g minced meat 1 big onion 2 rolls (or 3 Belgian thicker rolls) 2 eggs 4-5 slices of garlic Bouillon cube Paprika powder Pepper ----------- PREPARATION ----------- Meat loaf: • Fry shredded onion • Press garlic into hot onion • Chop bouillon cube to small pieces, add • Cool • Half soak rolls into water or milk, press out (better cut rolls into 2 cm cubs & mix some milk not too wet) • Add together meat, rolls, eggs, onion, paprika powder, pepper & mix /massage together • Form flat balls, roll into bread crumbs • Bake in oven: paper in bottom, 180 °C & 50 min with turning after 25 min ----------- Thick soup: • Add: sliced potatos, full onion, 1-2 bay leaves • Pour water until it just covers potatoes, cook for 10-15 min • Make thick soup: mix sour cream, then salt, mix then flour, then some hot water from potatoes • Mix into potato soup, cook together for 5 min -------------------------------- --------------------------------