-------------------------------- SÜLT KELBIMBÓ BACONNEL -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 50 dkg kelbimbó 6 szelet bacon só, bors ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- kelbimbó forrásban lévő vízbe 2 percig!!! főz bacon kockáz, pirít kelbimbó rá sóz, borsoz, összeforgat -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- FAHÉJAS ZÖLDSÉGEK -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 1 db édesburgonya 1 db sárgarépa 1 fej karfiol 1 ek fahéj 2 ek olaj só ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- sütő 200 fokra előmelegít zöldség darabol olaj, fűszer rá, kever forró sütőbe: kb 1/2 óra -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- MÉZES ZELLERHASÁB -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 1 darab zeller 2 ek olívaolaj 1 ek méz só ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- sütő 200 fokra előmelegít tepsi sütőpapírral kibélel zeller hasábokra olaj rá, kever sóz, sütőbe tol pirosra süt forrón a mézet rácsorgat összeforgat -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- CITROMOS SÜLT KRUMPLI -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 1 kg krumpli 4 ek olívaolaj 2 g fokhagyma 2 ek mustár 4 ek citromlé 1 ek oregánó (őrölt) só, bors ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- sütő 200 fokra előmelegít tepsi sütőpapírral kibélel --- krumpli egyenlő nagy hasábokra reszelt fokhagyma olaj bele mustár, citromlé, oregánó só, bors bele, összekever --- tepsire egy sorba 20-30 percig fólia alatt süt 30 percig fólia nélkül süt-pirít -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- SÜTŐBEN PÁROLT RIZS -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 200 g barna rizs 4 dl víz 1 tk só 2 db fahéjrúd 5 g fokhagyma 2 ek olívaolaj ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- cserépedény beáztat kb. 20 percre rizs beletesz fokhagymagerezdek fűszerek, olívaolaj bele forró vízzel felönt, lefed 180 fokra előmelegített sütőbe 1/2 óra múlva megnéz addig párol, míg puha lesz -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- CÉKLASALÁTA -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 2 db cékla 100 g rukkola 100 g mazsola 100 g kecskesajt 80 g dió 2 ág kakukkfű olívaolaj só ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- cékla mos, töröl,sóz olajoz, fóliába csomagol 180 fokra előmelegített sütőbe tepsire tesz, 40 percig süt --- kihűlt cékla pucol darabol rukkola, a mazsola, dió kakukkfű rá, összeforgat salátástálra tesz tálaláskor kecskesajt rá -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- SÜLT CÉKLA FOKHAGYMÁVAL -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 1 kg cékla 1 fej fokhagyma 1 kk rozmaring 1 kk oregánó 1 kk majoranna só, bors 3 ek olívaolaj 2 ek balzsamecet opcionális méz ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- sütő 210 fokra előmelegít fokhagyma gerezdekre kicsit megroppant cékla tisztít egyforma darabokra vág olívaolaj, balzsamecet kever --- céklát sütőedénybe fokhagyma bele balzsamecetes keveréket rá fűszerek rámorzsol (méz csorgat) összeforgat alufóliával letakarjuk ~1 órát süt -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- SÜLT CÉKLA VINYIGRÉT-SZERŰ -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 2 db krumpli 1 db cékla 1 db sárgarépa 1 fej hagyma 1 db alma 3 kis sz. húsos szalonna só, köménymag 3 ek olaj 2 ek balzsamecet ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- sütő 210 fokra előmelegít --- cékla, krumpli, sárgarépa hámoz 2x2x3cm-esre darabol hagyma 8-fele vág --- kever, sütőtálba tesz, olaj rá, sóz, kever szalonna 1x1x2x cm-esre tetejére szór köménymag rá --- alufóliával letakarva ~1/2 órát süt kever, visszatesz ~1/4 óra alma 8-fele vág, bele kever, fólia nélkül ~1/2 óra --- tálaláskor balzsamecet (?) -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- SÜTŐTÖKPÜRÉ -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 2 ek olívaolaj 500 g sütőtök 1/4 tk chilipor 1/4 tk fahéj 1/4 tk szerecsendió 1/4 tk szegfűbors só ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- sütőtök megpucol, felkockáz olívaolaj melegít sütőtök, chilit rá kever, pirít --- forró vízzel felönt lefedve főz, leszűr turmixol, fűszerez, sóz -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- MAJONÉZES KRUMPLI -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 3 darab tojássárgája 2 dl olaj 1/2 dl olívaolaj 1 ek mustár 1 ek citrom lé kk porcukor 1 pohár tejföl só, fehér bors 1 kk fehérbor 80 dkg kiflikrumpli 1 szál póréhagyma ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- majonéz sárgák robotgépbe fehéredésig kever olaj nagyon!!! lassan belecsepegtet (különben kicsapódik!) -> sűrű majonéz többi hozzávaló bele végül a tejföl hozzákever --- krumpli héjában főz hámoz, karikáz hagyma szeletel majonézbe kever -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- VÖRÖSBORRAL PÁROLT LILAKÁPOSZTA -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 1 db lilakáposzta 2 ek vaj 1 bögre víz 1 bögre vörösbor 2 ek vörösborecet 2 ek cukor kömény, só, bors ízlés szerint ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- káposzta szeletel vaj olvaszt káposzta rá, sóz keverget 4-5 perc víz rá, vörösbor, vörösborecet rá összekever cukor bele párol 8-10 perc kömény, bors bele sóz... addig párol, míg a víz elfő alóla -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- KÖRTÉS WALDORF-SALÁTA -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- Saláta 1 db zellergumó 4 db szárzeller saláta 2 db körte 7 dkg dió Öntet 5 dl natúr joghurt 2 ek majonéz 1 ek mustár 1 db citrom leve só, bors ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- zeller hámoz, kockáz szárzeller, körte kockáz dió kicsit pirít öntet: majonéz, mustár, a joghurt citrom lé kever sóz, borsoz keverékre önt, érlel -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- OSZTRÁK KRUMPLISALÁTA -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 1 kg burgonya 1 cs petrezselyem 2 dl húsleves só, bors --- öntethez 2 kis fej lila hagyma 6 ek ecet 6 ek olívaolaj 2 ek mustár só, bors 1 tk cukor ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- krumpli héjastól főz melegen hámoz, szeletel tálba rétegez petrezselyem aprít bele meleg húsleves ráönt, hűt (magába szívja a lét) --- hagyma aprít olaj, cukor, ecet só, bors kever krumplira önt jól átkever leve kissé krémes legyen hűtőbe pár órára -------------------------------- -------------------------------- -------------------------------- HAGYMÁS-ECETES BURGONYASALÁTA -------------------------------- HOZZÁVALÓK ----------- 70 dkg burgonya 1 nagy fej lila hagyma 2-3 tojás só, bors 0.5 l víz 2 ek ecet (20%-os) 2 púpozott ek cukor ----------- ELKÉSZÍTÉS ----------- burgonya héjastól főz tojás főz hűt, hámoz burgonya, hagyma, tojás felkarikáz, tálba rétegez víz, cukor, ecet kever ráönt, érlel (legalább 1/2 napot) -------------------------------- -------------------------------- --------------------------------