***************************** ----------------------------- Mákos/diós beigli EGYSZERŰEN ----------------------------- ***************************** ----------------------------- Hozzávalók: ----------- A tésztához (4 rúdhoz): kb. 60 dkg liszt 1 pohár tejföl (2 dl) 1 pohár/20 dkg zsír 2 tojás 3 evőkanál cukor 1 mokkáskanál só 5 dkg élesztő A kenéshez: 1 tojás --- Máktöltelékhez (2 rúdhoz): 40 dkg mák 30 dkg cukor 0,5-1 dl víz 2 csomag vaníliás cukor ízesíteni lehet rumban ázott mazsolával --- Diótöltelékhez (2 rúdhoz): 40 dkg darált dió 30 dkg cukor 0,5-1 dl víz/rum 2 csomag vaníliás cukor ízesíteni lehet rumban ázott mazsolával ----------- Elkészítés: ----------- töltelék előre elkészít mákhoz/dióhoz cukor vaníliás cukor összekever pici víz/rum ne legyen folyékony csak éppen kenhető (nem kell főzni) Tészta tejföl zsír/margarin 2 tojás 3 evőkanál cukor 1 mokkáskanál só összekever 5 dkg élesztő belemorzsol 10 percet vár --- liszttel jól összegyúr (ne legyen túl kemény) --- 4 részre oszt (4 rúd lesz) kinyújt, megtölt felteker (ne túl szorosan!) tepsibe egymás mellé tesz felvert tojással leken oldalát, tetejét villával megszurkál 10 percet vár --- újra leken 30 perc míg megrepedezik --- süt: 15 percig 180 fokon aztán 40 percig 50-en (pont jó lett/sütőtől függ) --- cukros vízzel megken ruhával letakar (két napig nem száradt meg, utána elfogyott) ----------------------------- ***************************** ----------------------------- ----------------------------- ----------------------------- ----------------------------- ----------------------------- https://www.youtube.com/watch?v=63hXREqSQEg ----------------------------- ***************************** ----------------------------- Mészi: OMLÓS BEJGLI ----------------------------- ***************************** ----------------------------- Hozzávalók: ----------- 1/2 kiló liszt + 5 dkg, ha túl lágy a tészta 5 dkg cukor 1 mk só 2+1(kenéshez) tojás 25 dkg margarin /vaj /zsír 2 dl tej 2 dkg élesztő töltelékek: 30 dkg darált mák 30 dkg darált dió 20+20 dkg cukor 1+1 mk szárított citromhéj fél narancs héja 1 marék mazsola (mákba) 1 marék kandírozott gyümölcs (dióba) ----------- Elkészítés: ----------- liszt, cukor, 2 tojás élesztő, só margarin reszel bele 2 dl hideg tej bele robotgéppel kever (ha lágy, + liszt) folpack rá, hűtőbe tesz visszadermedjen (jó zsíros tészta) --- töltelékek: 30 dkg dió/mák 20-20 dkg cukor mazsola/kandírozott gy. 1 mk szárított ciromhéj 2-3 dl forró vízzel (vízzel, nem tejjel <- eláll) forráz, kever kenhető legyen (dióra kevesebb kell) hüt!!! --- felez/negyedel kicsit lapít, fóliába hűtőbe tesz ~1/2 óra --- lisztez, sodor szélén, 1 cm burkolószél (hideg!!)töltelék rá felteker előbb sárgájával megken ~20 perc után fehérjével is megken ~30 perc után megszúrkál --- sütőbe 180 fok 15 percig aztán 40 percig 50-en ----------------------------- ----------------------------- ----------------------------- ----------------------------- ----------------------------- ***************************** ----------------------------- MÁKOS/DIÓS BEIGLI EGYSZERŰEN ----------------------------- ***************************** ----------------------------- Hozzávalók: ----------- A tésztához (3 rúdhoz): 1 pohár tejföl (2 dl) 1 pohár zsír/20 dkg vaj/margarin 2 tojás 3 evőkanál cukor 1 mokkáskanál só 5 dkg élesztő kb. 60-80 dkg liszt (rétesliszt) A kenéshez: 1 tojás --- Máktöltelékhez (3 rúdhoz): 50/70 dkg mák (40) 30 dkg cukor kevés tej (0,5-1 dl) 2 csomag vaníliás cukor ízesíteni lehet/nem feltétlen reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal, stb. vagy --- Diótöltelékhez (3 rúdhoz): 50/70 dkg darált dió (40) 30 dkg cukor kevés tej (+ lehet kevés rum) 2 csomag vaníliás cukor ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot ----------- Elkészítés: ----------- Előre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel/diósnál + rum (ne legyen folyékony csak éppen kenhető), és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (nem kell főzni) Tészta tejföl zsír/margarin 2 tojás 3 evőkanál cukor 1 mokkáskanál só összekeverjük 5 dkg élesztőt belemorzsoljuk 10 percet várunk --- összegyúrjuk a liszttel (ne legyen túl kemény) jól kigyúrjuk --- 3 részre osztjuk (3 rúd lesz) kinyújtjuk megtöltjük feltekerjük (ne túl szorosan!) tepsibe egymás mellé tesszük lekenjük a felvert tojással az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával 10 percet várunk --- újra megkenjük 30 perc míg megrepedezik --- sütjük: 15 percig 180 fokon aztán 40 percig 50-en (pont jó lett/sütőtől függ) --- cukros vízzel megkenjük, ruhával letakarjuk (két napig nem száradt meg, utána elfogyott)